Gelukkig zijn – 3 simpele oefeningen!

Ken je ze? Van die kleine geluksmomentjes die als een elektrisch schokje door je heen gaan? Die getriggerd worden door kleine dingen?

Dansende koeien in de wei, een vlinder die voorbij vliegt, een muzieknummer uit het verleden, een geur die een herinnering oproept. Het kan van alles zijn.  En toch zit er een universele kern in het gelukkig zijn: geluk en tevreden zijn is iets dat binnenin je zit, het is niet in materialistische dingen uit te drukken. Het is een intens gevoel van rust dat over je heen hangt.

Gelukkig(er) zijn kan je oefenen en leren.

1. Focus op dat wat goed is!

Schrijf op waar je dankbaar voor bent. En stop niet na 3 zinnen, maar blijf schrijven. Maak er een levendig en zintuigelijk verhaal van. Beschrijf het dus letterlijk in geuren en kleuren. Vertel heel duidelijk aan jezelf wat er in je leven goed, mooi en wonderlijk is.

Het positieve gevoel dat omhoog komt wanneer je je dankbaar voelt is goud waard. Voel je dankbaar, dan voel je je binnen de kortste keren een stuk beter.

Wees tevreden met alles wat je tot nu toe hebt bereikt.  Voel je dankbaar voor alle mooie dingen die het leven je gebracht heeft. Laat ze niet ongemerkt voorbij gaan en neem ze niet voor lief maar weet ze te waarderen.

Sluit dagelijks je dag af met een terugblik waarin je aandacht hebt voor alles dat goed was. Besteed geen aandacht aan negatieve zaken, alleen aan positieve dingen. Op een gegeven moment zal je merken dat jouw focus als vanzelf gericht zal zijn op het goede en het slechte zal minder aandacht van je vragen.

2. (Glim)lach!

Een makkelijke mentale oefening is de (glim)lach. Geef jezelf de kans om elke dag te (glim)lachen door dingen te bekijken die je leuk vindt, om te gaan met mensen waar je gelukkig van wordt, dingen te doen die je blij maken.

Vergeet niet je glimlach mee naar buiten te nemen. Lach wanneer je mensen begroet en wanneer je iemand bedankt. Het is makkelijk en leuk want zowel jijzelf als diegene aan wie je je glimlach geeft, zal een geluksmomentje ervaren! 

3. Adem!

Bewuste ademhaling heeft een geweldig effect. Veel mensen zijn zich niet bewust van het vermogen van ademen als lichaamseigen kalmeringsmiddel. Het is de meest effectieve methode die je zelf tot je beschikking hebt om instant rust en kalmte te brengen en paniek en stress te verlagen.

Boosheid, nervositeit, angst, stress, eigenlijk allerlei soorten spanning, kunnen tot een oppervlakkige, ongezonde ademhaling leiden.

Het enige dat je hoeft te doen, is enkele minuten goed op je ademhaling letten. Leg je handen op je buik en adem langzaam in. Houd je adem 2 tellen vast en adem langzaam helemaal uit. Adem dieper uit dan dat je ingeademd hebt. Herhaal dit 3 maal en je voelt je gegarandeerd beter.

Op zoek naar meer tevredenheid en rust voor jezelf of jouw kind? Ik help graag.

PS “Vandaag is een mooie dag om gelukkig te zijn”

Tot snel bij Praktijk Senzies!

By(e) Amanda
Stuur een Whatsapp

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans-Van den Bos (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 11 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?